zondag 17 januari 2016

Muzische visie op dit moment

Deze stappen hebben we doorheen de opleiding tot nu toe doorlopen:

Semester 1
Welke nieuwe inzichten heb ik opgedaan tijdens de verschillende sessies (beeld, muziek, bewegingsexpressie, drama, muzisch taalgebruik, media)? Welke indrukken blijven me het meest bij?

Semester 2

Kan ik een les muziek, beeld, drama, muzisch taalgebruik en bewegingsexpressie muzisch opbouwen?
Kan ik verwoorden wat mijn les muzisch maakt?

Semester 3

Kan ik in een muzische les meerdere deeldomeinen integreren?

Semester 4

Kan ik kinderen begeleiden in hun muzisch proces? Welke stappen help ik hen hierin te zetten? Hoe pak ik het aan?

Semester 5
Kan ik een klasoverschrijdend muzisch project realiseren? Wat draagt bij aan een muzisch schoolklimaat? Kan ik muzische vorming evalueren?


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Enkele belangrijke punten van muzo, die ik onthou!!
  • Muzo bestaat uit 6 deeldomeinen
  • Elke muzische les bestaat uit 5 fasen
  • Elk deeldomein heeft zijn bouwstenen
  • Elk kind kan creëren!
  • Evalueren is enorm belangrijk zowel product, proces al beleving
  • Sta zelf muzisch voor de klas, dan zijn je kinderen overtuigt
  • Gerichte vragen stellen om kinderen tot muzisch denken te krijgen
  • Een school muzisch in gang zetten geeft prachtige resultaten
  • Werk klasoverschrijdend, zo heb je meer begeleiding en kan je meerdere talenten ontplooien binnen een team
Mijn muzisch proces is gebeurd met vallen en opstaan.

In het begin focuste ik mij eerder op de deeldomeinen, die ik zelf het liefste deed nl. beeld en muziek. Dit resulteerde meestal in het zingen van een lied of creëren van een eenvoudig werkje. Nu daarentegen heb ik een veel ruimere kijk op de deeldomeinen. Ik zal nu eerder overgaan op de deeldomeinen waar ik zelf nog het meeste uit kan leren nl. drama en beweging. Deze deeldomeinen zijn niet zo voor de hand liggend vaak op vlak van ruimte of attributen. Toch heb je altijd fantastische resultaten die eruit voort vloeien!!!

Wat ik zeker en vast geleerd heb bij de muzische lesfasen is dat 'sfeerschepping & beschouwen' het begin van heel je werk zijn, wanneer deze fasen niet goed doorlopen zijn of niet ruim genoeg aan bod zijn gekomen, gaan kinderen vaak veel te nauw denken i.p.v. met een ruime blik. In het begin nam ik geen tijd voor te reflecteren/evalueren. Maar naarmate de opleiding vorderde werd het mij zeer duidelijk dat het belangrijk is zowel voor de kinderen als voor de leerkracht om te weten wat er goed ging, wat mogelijke werkpunten zijn enzoverder. Nu kan ik zeker gebruik maken van mijn 'evaluatiekoffer' in de toekomst.

Zeg nooit dat een kind 'slecht' is in muzische activiteiten. Elk kind kan creëren, jij als leerkracht bent hier een groot steunpunt in. Wanneer een kind vastzit en even niet verder kan, stel je het kind gerichte vragen zodat je het kind op weg kan zetten met zijn/haar eigen fantasie. Als je als leerkracht het muzische overbrengt op de kinderen, zullen kinderen zich meer opstellen.

Ik heb nu gemerkt met het eindproduct dat we gecreëerd hebben in Dworp, dat een school muzisch op gang zetten een prachtig resultaat kan opleveren. Ik zie het zeker zitten in de toekomst om te starten met klasoverschrijdende muzische activiteiten te organiseren en zo stapsgewijs naar een muzisch school te groeien. Ik denk als je collega's warm kan maken om mee te stappen in dit muzisch denken, er vele fantastische/creatieve/originele uitwerking ontworpen kunnen worden.

lege eierdozen - vol complimenten



Als leerkracht verzamel je nogal vele materialen, waaronder een hoop lege eierdozen. Ik vraag mij soms af wat kan ik daar nu eigenlijk met doen? Tot ik geïnspireerd raakte en een fantastisch idee bedacht.

  Beeld / muzisch proces

Meestal zitten kinderen meerdere jaren na elkaar bij elkaar in de klas. Iedereen leert elkaars talenten kennen en weten vaak wel wie wat graag of niet graag doet.

Ik vind dat kinderen hun talenten niet altijd voldoende in de kijker worden gesteld. Daarom zou elk kind in het begin van een schooljaar een eigen koffer/schatkist moeten creëren, waardoor zijn/haar talent duidelijk wordt. Elke muzische les, krijgen de kinderen tijd om in elkaars talentenkist een compliment te steken over elkaar. Dit hoeft niet altijd bij hun beste vrienden te zijn, want iedereen verdient wel eens een compliment.

wol met karakter

Ik heb thuis een hele verzameling aan wol. Alle soorten kleuren, diktes, vormen enzoverder.
Ik vind het fantastisch om met wol te werken omdat dit voor alle voorwerpen/creaties kan dienen.

 beeld & drama

Het creëren bij de kinderen zal gaan rond het maken van woldieren of wolmannetjes.(breien, haken of sokpoppen) Na het creëren gaan ze deze niet zomaar aan de kant leggen, maar net extra kenmerken aan toe kennen.

Na het beeldend werken, gaan we over naar een klein lesje drama. Hierbij begeleid de leerkracht de kinderen gericht. De leerkracht stelt vragen over hun gemaakt dier/persoon.

  • Wat is de naam? De leeftijd?
  • Is deze persoon altijd goed gemutst of net niet?
  • Waarom ziet deze persoon/dier er net zo uit?
  • Heeft dit dier/persoon nog familieleden?
Kinderen mogen deze dieren/personen inzitten met hun karakter wanneer dit toepasselijk is binnen de lessen. Bijvoorbeeld: leesles in het eerste leerjaar - het beest/persoon leest mee.



Algemeen Dworp - kamergenootjes



DWORP WAS FEEST met mijn kamergenootjes!
 




zaterdag 16 januari 2016

Muzisch spel - levensweg



We baseerden ons spel op het gezelschapsspel 'levensweg'. Uit de eerste voorstelling gaven de medestudenten ons de feedback om de typische elementen meer te benadrukken zoals bijvoorbeeld: het draairad, de kleuren, de opdrachten, een stapsgewijs spel,...

We hadden op voorhand op de hogeschool vele bronnen geraadpleegd. Hierdoor hadden we een ruime keuze en variatie aan muzische opdrachten. We kozen er dan ook voor om alle muzische deeldomeinen in ons muzisch spel te verwerken. In het begin waren dit ruwe ideeën, maar naarmate het brainstormen en keuzes maken, kwamen we met de hele groep tot concrete opdrachten. Per opdracht werkten we een lesfiche uit op niveau van de leerlingen. Zo kunnen de kinderen zelfstandig aan de slag of bij kinderen 1ste graad kan jij ze stapsgewijs begeleiden adhv de lesfiche voor te lezen.


 


Verder doorheen de 4-daagse vonden vergaderingen plaats. Deze vergaderingen waren nodig om het algemene verloop, organisatie en rode draad te bepalen. We vonden een prachtige techniek om een thema te kiezen binnen onze groep. We zeiden elk een thema dat mogelijk zou zijn, daarna kozen we elk de thema's die het meeste aanspraken. Tot slot bracht ieder één stem uit om een thema te kiezen. Het thema werd: KLEURRIJKE WERELD. Dit deel van vergaderen ging nog vrij vlot. Tot de grotere vergadering eraan kwam. Tijdens de groepsvergadering per school waren er enkele momenten dat er uiteindelijk geen duidelijke beslissingen werden genomen, waardoor er verwarring ontstond.

Uiteindelijk kwamen we tot het maken en verzamelen van de nodige materialen om ons spel op 'wieltjes' te laten lopen.  Er kwam een borspel tot stand, de pionnen, lamineren van opdrachten en materialen,... Een levensgroot bordspel spreekt kinderen enorm aan. Zo zijn ze niet altijd gefocust op het kleine spelbord.



Ondanks het vallen en opstaan doorheen het hele proces om een school muzisch te inspireren en muzisch tot leven te brengen, zijn we erin geslaagd!! Ons doel is bereikt! Het vele werk bracht ons tot een prachtig resultaat! Ik ben trots!






MEDIA Dworp muzodag!!


Muzodag! 14 januari 2016
in Dworp
sfeerbeelden Gemeenteschool Dworp


producers: Kelly Van Raemdonck & Gaitan Verbrugghen

Gaitan en ik zorgden er samen voor dat de muzodag in Dworp in beelden werd gebracht. Zowel het maken van filmfragmenten tot foto's voor op de blogs. Het produceren van een video, die duidelijk maakt hoe de gemeenteschool werd omgetoverd tot een kleurrijke muzische school. Personen die te zien zijn, zijn zowel derdejaars studenten lager onderwijs als leerlingen van de gemeenteschool Dworp.


HOOGETEPUNT: ik kon mijn muzisch talent uitvergroten door mijn media-sterkte een hele dag toe te passen binnen de schoolmuren van de gemeenteschool Dworp. Ik was zeer gemotiveerd om hiermee te starten om andere studenten nadien bij het resultaat te tonen wat het product nu geworden is.  ('Wat ik tot hier toe al kan' met media.)

Ik hoop in de toekomst nog meer kennis op te doen i.v.m. media in de ruime zin. Ik zou ook zeer graag mijn talent overbrengen op mijn leerlingen of ze hierin begeleiden. 

DIEPTEPUNT: bij het monteren en maken van de beelden bleven we even vastzitten tijdens de middag. Dit was een minpuntje, ik wist even niet hoe we verder moesten. Vaak versprong de muziek en moesten we mini-dingen aanpassen en dit zorgde soms voor ergernissen.

Toch vonden we de oplossing en konden we zowel de muziek als mogelijke beelden samen zetten. We kozen ervoor om een creatieve intro te maken en konden verder nog enkele beelden maken. 

feedback evaluatiekoffer

Feedback - praktijkervaring/inhoud

  • diploma's vind ik persoonlijk minder muzisch
  • applausmeter is heel leuk!
  • zeer leuk, het blad op de rug kleven en daarop positieve feedback schrijven, leerlingen zijn vrij om dingen te noteren, zeker van toepassing voor het 6de leerjaar
  • zin aanvullen is leuk, wel voor een hogere graad
  • ook media in gestopt leuke variatie, Top!
  • Leerlingen schrijven vanuit hun hart, super! voor sommige leerlingen 'misschien' moeilijk maar mits begeleiding zeker inzetbaar.
  • Diploma is altijd bruikbaar, gericht op de succeservaring.
  • speelgoedwaaier, goed ingespeeld op ons thema 'spelen'.
  • doorgeef feedback - leuk dat er gewerkt wordt met the minions, zeer nauw aansluitende bij de leefwereld
  • vragenlijst aan de hand van een woordweb, vernieuwend! veel variatie en visueel. lijntjes op de lijst mogen iets langer
  • creatieve technieken en zeer toepasbaar. zeer afwisselend!
  • dit was inorde; Ze daagt de leerlingen uit en sluit aan bij de leefwereld van de kinderen. Vult technieken vrij in bv. speelgoedwaaier.

Feedback - afwerking/ontwikkelingsniveau en en leefwereld doelgroep

  • eventueel lamineren
  • veel variatie!
  • zeer praktische map!
  • goed dat ze hier rekening mee heeft gehouden!
  • allemaal passende bij de doelgroep!
  • zeer verzorgd. Leuk met de map!
  • Goed aangesloten bij de leefwereld, goed bevraagd.
  • zeer goed uitgewerkt!
  • super leuk dat dit in een map zit!!
  • Past bij veel graden en bij de leefwereld.
  • zeer ordelijk weergegeven in map.
  • Heel overzichtelijk.
  • De evaluatiekoffer kan zo door iedereen gebruikt worden, wat zeer handig is.
  • de inhoud sluit goed aan bij de leefwereld van de kinderen.

Wat neem ik mee?



Ik kan alle evaluatietechnieken toepassen in het lager onderwijs. Wat zeker positief is, is de map om het praktisch te houden. Als leerkracht bezit je al voldoende dozen, een map is vlotter mee te nemen (eventueel op verplaatsing!). Waar ik zeker op moet letten is dat er telkens voldoende plaats is voor de kinderen om te noteren. Ondersteunende en motiverende begeleiding zorgt ervoor dat kinderen vlotter gaan werken/vertellen. De evaluatietechniek toepassen binnen de leefwereld van de kinderen zorgt voor veel variatie en motivatie!! Soms het duurzame van materialen beter in het oog houden.


Bronnen:



.

onlogisch combinatie


Het is een eenvoudige opdracht als leerkracht om te zeggen tegen je kinderen: teken voor mij eens hoe jouw vakantie was of vertel wat jij leuk vind op de speelplaats. Dit is zo vanzelfsprekend omdat dit situaties zijn die kinderen al hebben meegemaakt. Deze les wordt anders opgebouwd.


  Muzisch taalgebruik (2de-3de graad)

Geef elk kind 4 woordkaarten met telkens verschillende woorden op. Bijvoorbeeld: tandwiel, wolf, boek, fles
Dit is een zeer onlogische combinatie van woorden.

Het is nu aan de kinderen om deze 4 woorden in een gedicht te gieten. Deze woorden moeten in het gedicht overkomen alsof dit een doodnormale combinatie is. Laat kinderen eerst brainstormen waar de connectie ligt tussen deze woorden.

chocolade - njam njam



Pralines is iets dat ik zelf super lekker vind! Als het maar chocolade is....
Het is niet de bedoeling dat ik kinderen ga leren welke chocolade er het lekkerste is, maar ze dieper ga laten kijken dan alleen dit is chocolade.

 beeldMaak uit klei, jouw ideale praline. Zorg voor een mooie vorm, de grootte mag je kiezen enz.

Denk nadien na over hoe jouw praline zou heten als je die zou verkopen. Wat voor geur zou jij graag geven aan deze praline. Maak samen met enkele leerlingen een mooie slogan om jouw praline te verkopen.

vrijdag 15 januari 2016

pizza vol van talent



Een lekkere avondmaaltijd --> pizza Hawai. Ik krijg er echt al honger van :)
Een pizza bestaat uit één geheel met verschillende delen, net zoals muzo met de deeldomeinen.

 Muzo

Dit is geen specifieke les, maar een idee om een muzisch hoekenwerk te organiseren. Je legt een grote zelfgemaakte pizza in het midden van de klas. In de hoeken staan telkens tafels opgesteld per muzisch deeldomein. De pizza is belegd met 6 soorten ingrediënten. Bijvoorbeeld: kaas, paprika, ananas, hesp, kip, ajuin. Elk ingrediënt staat voor één deeldomein. Er kan maar een maximum aantal leerlingen dat ingrediënt kiezen. Elke leerling neemt een ingrediënt en gaat zo naar de juiste hoek met het bijhorend muzisch deeldomein.


verf in beelden



Ik kwam dit beeld tegen bij het scrollen op het internet. Ik vond dit een prachtig beeld. Je ziet niet alleen kleuren, maar ook beelden, beweging, vorm enz.

 beweging

Geef elk kind in de klas een bepaalde kleur in een potje. Laat ze deze kleur bekijken. Vraag om deze kleur te beschrijven adhv een voorwerp dat ze kennen. Bijvoorbeeld: zo rood als de lippenstift die ik draag, zo groen als het gras in de zomer,....

Daarna gaan we bewegingen koppelen aan kleuren. Groen=gras, waaien in de wind. Bij het aanduiden van de groene kleur, beweegt iedereen zoals gras in de wind. Geel zo sterk als de zon, iedereen geeft positieve energie aan anderen rondom hen, door vrolijk te bewegen enz.

maandag 11 januari 2016

EVALUEREN - doe je zo...

 
Een praktische evaluatiemap met achteraan het nodige materiaal (potloden, veiligheidsspelden, waslijn, wasknijpers, stiften,...) en de bronnen.

1.Vuile was/propere was (eigen idee)

Doel: proces en beleving
Doelgroep: eerste leerjaar
Materiaal: vuile en propere uit papier geknipte broeken en T-shirts, schrijfgrief
Voorbereiding: we maken een halve kring rond het bord, de propere en vuile kleren hangen aan het bord
Activiteit: De leerlingen verwoorden wat ze leuk en minder leuk vonden. Op de vuile was schrijft de leerkracht de negatieve puntjes van de activiteit/dag en op de propere was schrijft ze de positieve punten. De propere was, hangt aan de propere waslijn en de vuile was, hangt aan de vuile waslijn.

 
Leerlingen kunnen op jonge leeftijd verwoorden wat ze ervan vonden of zelf tekenen. Door vragen te stellen als kon jij goed kiezen tussen de materialen? Kan het kind al sneller iets tekenen of verwoorden voor de propere of vuile was.


2.Blad op rug (eigen idee)

Doel: product- en procesgericht
Doelgroep: (vijfde -) zesde leerjaar
Materiaal: A3-balderen, veiligheidsspelden, schrijfgrief (stiften)
Voorbereiding: Op de rug van elke leerling wordt een A3blad bevestigt. Elke leerling neemt één stift.
Activiteit: Iedereen wandelt rond door de zaal, met een stift in de hand. Wanneer je bij een persoon komt waarover je iets wil zeggen i.v.m. de voorgaande activiteit, schrijf je op zijn/haar rug. (voorbeelden: Jij kan je goed concentreren, origineel resultaat,...)

   
Deze activiteit is meer voor oudere kinderen, zij gaan dan ook al wat dieper nadenken. Hier zie je al meer persoonlijkere punten verschijnen en niet zomaar: knap gewerkt, mooi,... Vaak kennen kinderen elkaar al enkele jaren en weten ze hoe ze groeien en wat ze vorige keer misschien minder goed deden. Op deze papieren worden enkel positieve punten genoteerd en werkpunten. We gaan elkaar niet afbreken, maar net opbouwen.


3.Aanvulzinnen

Doel: product
Doelgroep: (vijfde -) zesde leerjaar
Materiaal: blad met halve zinnen en schrijfruimte voor elke leerling
Voorbereiding: elke leerling krijgt een blad en neemt een pen
Activiteit: De leerlingen vullen zelfstandig de halve zinnen aan. De leerkracht neemt er enkele zinnen uit en laat de leerlingen voorlezen wat ze neerschreven. Als er op een halve zin zeer uiteenlopende reacties volgen, kan je er een gesprek rond voeren. De leerlingen kunnen elkaar om verdere uitleg vragen.
Enkele voorbeelden:
¨       Mijn hoogtepunt was...
¨       Het moeilijkste voor mij was...
¨       Wat me het meest heeft verrast, is...
¨       Niemand luisterde toen...
¨       Ik ben echt blij dat...
¨       Ik wou dat ik een camera bij had toen...
¨       Ik voelde me gegeneerd toen...
¨       Ik geraakte gedemotiveerd toen...
¨       Het heeft me deugd gedaan dat...
¨       Ik hielp...
¨       Ik apprecieerde het echt dat...
¨       Ik zou de groep graag vertellen dat...

Niet alle leerlingen schrijven uit zichzelf een lange zin. Daarom is het handig om een startpunt te krijgen en hierop verder te schrijven. Na het noteren van halve zinnen, kan je in gesprek gaan met je klasgroep en gericht vragen stellen. Bijvoorbeeld wat was voor jouw een hoogtepunt. Elk kind zal hierop kunnen antwoorden omdat ze hier iets bijschreven.


4.Applausmeter                                     

Doel: beleving
Doelgroep: alle leeftijden
Materiaal: app decibel meter, vragen i.v.m. de voorgaande activiteit in een doos/pot
Voorbereiding: vragen laten opstellen door de leerlingen over de activiteit of zelf de vragen op voorhand opstellen
Activiteit: leerkracht neemt uit doos/pot één vraag i.v.m. de activiteit, leerlingen applaudisseren naarmate ze hierover tevreden waren. Hoe luider ze applaudisseren hoe beter het was.

Dit is een zeer ludieke werkvorm, mogelijk in elke graad. De kinderen kunnen op elk vlak duidelijk maken wat ze ervan vonden. Bijvoorbeeld: wat vond je van het resultaat van jouw buur? Wat vond je van de activiteit? Hoe voelde jij jou tijdens de activiteit? enzoverder.

5.Schrijf uit je hart (eigen idee)

Doel: beleving
Doelgroep: vanaf 3de leerjaar
Materiaal: gekleurde vierkante origami papieren, website voordoen origami-figuur
Voorbereiding:  elk kind krijgt één gekleurd vierkant blaadje, neemt één pen
Activiteit: elk kind schrijft op het vierkant blaadje wat hij/zij van de voorbije activiteit vond (ze schrijven uit hun hart). Zowel de zaken die positief waren, maar ook minder positieve. Daarna vouwt elk kind zijn/haar blaadje zoals op het scherm wordt weergeven (origami vouwen). De kinderen gooien alle hartjes in een bak en de juf rommelt er eens mee. Er neemt om de beurt een leerling een hart uit de bak en lezen dit voor. Deze leerling verwoordt of hij/zij er het mee eens is. (luisteren naar verschillende meningen)
Bron: http://www.origamivoorkinderen.nl/origami/Hart_01/

     
Kinderen schreven vaak dezelfde bedenkingen op omdat hun buur dit ook heeft. Ook is het ook struikelblok als kinderen hun naam op een evaluatie moeten schrijven. Laat ze anoniem schrijven en iedereen vormt hetzelfde. Zo kunnen kinderen zonder terughoudendheid noteren wat ze ervan vonden, wat ze liever anders deden enzoverder.

6.Diploma uitreiking

Doel: proces en/of product
Doelgroep: alle leeftijden
Materiaal: diploma’s thema ‘spelen’
Activiteit: 
1) jij als leerkracht kiest welke leerlingen een diploma verdienen
2) de kinderen beslissen per diploma met naamkaartjes wie het diploma verdient

Elk kind houdt ervan om een diploma te krijgen. Dit werkt steeds motiverend. Het is zeer belangrijk om de diploma's binnen de leefwereld of binnen het thema toe te passen. De diploma's moeten een meerwaarde geven aan de les/activiteit en op niveau van de kinderen geschreven zijn.


7.Speelgoedwaaier

Doel: beleving
Doelgroep: 1ste-2de graad
Materiaal: speelgoedwaaier
Activiteit: de leerkracht start met het doorgeven van een waaier met daarop speelgoedafbeeldingen. De leerlingen kiezen uit de waaier een stuk speelgoed, hierbij vertellen ze wat dit speelgoed te maken heeft met hoe zij zich voelde tijdens de activiteit.

Een waaier met voorwerp is binnen elk thema eenvoudig toe te passen. Dit is een speelgoedwaaier binnen het thema 'spel'. De waaier is handig te gebruiken bij een klasgroep waarbij je vaak weinig spontaniteit verkrijgt. Kinderen vertellen wat ze zien en gaan dan vertellen adhv iets dat ze wel kennen of wel ervaring mee gehad hebben. De link leggen tussen de activiteit en gekende voorwerpen.


8.Evaluatierooster

Doel: product
Doelgroep: eerste leerjaar
Materiaal: rooster
Activiteit: leerkracht observeert hoe de leerlingen zich gedragen gedurende de activiteit en duidt aan op de rooster

Een evaluatierooster is op twee manieren bruikbaar. Je kan de kinderen het zelf laten invullen of jij als leerkracht kan dit doen. Kinderen moeten wel op voorhand weten wat er geëvalueerd gaat worden. Bij mijn les rond muzisch taalgebruik, moesten kinderen weten hoe ze hun gedicht moesten voorbrengen om in de kolom 'goed' terecht te komen.


9.Cartoonronde

Doel: product
Doelgroep:
Materiaal: voor elke leerling een blad met daarop viermaal dezelfde cartoon met telkens een leeg ballonnetje bij
Activiteit: alle leerlingen kijken naar de resultaten van hun muzisch proces. De leerlingen vullen het eerste ballonnetje in, dekt het af en geeft dan het blad door aan de linkerbuur die het tweede ballonnetje invult, zonder het eerste te hebben gelezen. Als de vier ballonnetjes werden ingevuld, worden de bladen opengelegd, zodat iedereen de cartoons met feedback van de anderen kan bekijken. Zo worden kinderen gemotiveerd door hun leeftijdsgenootjes.

Schrijven of verwoorden van iemand anders zijn resultaat is niet evident. Kinderen vanaf het 3de leerjaar gaan al wat kritischer zijn over anderen hun werk. Door elk kind 3 maal feedback te geven, door anderen, gaan ze ruimer denken. Ze gaan niet denken dat ene kind vind mijn werk niet mooi of goed. Ze krijgen opbouwende feedback.

10.Vragenlijst

Doel: beleving/proces
Doelgroep: vanaf 4de leerjaar
Materiaal: woordweb met vragen, schrijfgrief
Activiteit:  elke leerling vult het woordweb in, nadien overlopen met de klas
Voorbeeld vragen:
¨       Noem 1 ding dat je vandaag geleerd hebt?
¨       Wat was het moeilijkste dat je gedaan hebt vandaag?
¨       Is er iets dat je nog eens graag wil doen?
¨       Is er iets dat je juf of meester anders had kunnen doen?
¨       Noem 1 ding waar je trots op bent dat jij gedaan hebt?
¨       Is er iets dat je graag beter zou kunnen?
¨       Wat ga je thuis als eerste vertellen over vandaag?
¨       Had je al eens iets gedaan of gehoord dat jij vandaag deed?






combineren beeld-geluid





Na het beluisteren van dit samengesteld muziekfragmentje, kwam mijn inspiratie op gang. Ik dacht onmiddellijk aan de leefwereld van de kinderen toen ik de beelden zag. De muziek op de achtergrond is meer mijn eigen genre. Het viel mij onmiddellijk op dat beeld en muziek niet altijd over volledig hetzelfde moet gaan en mooi bij elkaar moeten passen om tot een prachtig resultaat te komen.

media & muziek
Ik zou kinderen zelf een favoriet personage/serie/film laten kiezen. Dit moeten niet zomaar beelden zijn, maar beelden waar er bepaalde geluiden naar voor komen (minions - banana). Ze verwoorden dit naar de andere van de klas waarom ze dit fragment eruit kiezen.

Daarna gaan kinderen op zoek naar muziek dat ze kunnen plaatsen binnen een thema 'vrolijk' 'inspirerend' 'geheim' 'avontuurlijk'. Uiteindelijk plaatsen de kinderen de beelden en muziek samen, zodat de muziek gemaakt lijkt voor de beelden.

zondag 10 januari 2016

De 10 geboden.........



Ik koos voor dit boek als inspiratiebron, omdat het vooral gaat over wat wel of niet mag op vlak van kledij samenstellingen. Maar het is niet altijd eenvoudig om je te onthouden aan bepaalde 'geboden' of 'regels'.

Kinderen moeten zich elke dag aan vele regels houden, die ze vaak niet zelf hebben opgesteld.
Daarom zal het een hele opluchting zijn voor de kinderen om misschien zelf eens enkele regels voor te stellen, die ze dan ook werkelijk mogen inzetten.



 Muzisch taalgebruik

Ik zou starten met kinderen te laten verwoorden wanneer ze zich aan bepaalde regels moeten houden en wat deze regels zijn. Bijvoorbeeld: in de scouts, op school, in de dansclub, thuis,...

Als jij nu eens regels mocht opstellen voor de muzische lessen op school, welke zouden dat dan zijn? En waar zouden deze regels moeten staan? Zouden deze gewoon geschreven zijn of creatief? Bijvoorbeeld: vaak staan regels gewoon onder elkaar op een blaadje getypt.

Stel gerichte vragen naar de kinderen toe:
  • Hoe moet de klasschikking zijn?
  • Werk je graag alleen of met meerdere?
  • Welk materiaal moet altijd aanwezig zijn?
  • Werken we in het klaslokaal of buiten?
Hierna gaan kinderen in groepjes zitten en elke groep krijgt een bepaalde opdracht waarrond ze regels moeten verzinnen. Ze schrijven deze regels op hun manier uit. (dit mag ook in een rap of in een gedicht). Eens benieuwd hoe leerlingen creatief omgaan met regels?




vrijdag 8 januari 2016

ACTIES schoolklimaat



De school kan groeien op muzisch vlak, maar is zeker en vast al goed op weg!!!

Actiepunt 1:

Leerkrachten werken binnen hun eigen klas al zeer goed binnen alle muzische deeldomeinen. Maar het zou net een tikkeltje meer geven als elke klas zijn deur openstelt om klasoverschrijdend te werk te gaan.

Door samen te werken komen er meerdere ideeën naar boven en kan je het muzisch proces van de leerlingen dubbel zo goed begeleiden. Leerlingen kunnen elkaar onderling sturen en begeleiden. bv. de leerlingen uit het eerste leerjaar worden begeleid door hun meter of  peter uit het zesde leerjaar

Actiepunt 2: 

Prikkel de kinderen ook als ze op de speelplaats zijn. 
Bijvoorbeeld:
- Laat kinderen hun persoonlijke plaats in de rij creëren adhv krijttekeningen. Alle leerlingen moeten elkaars werk respecteren.
- een levensgroot bordspel op de grond, dit zorgt voor meer samenwerking en samenspelen tussen de kinderen onderling.
- een levensgroot schaakspel of kaartspel
- een op lichaamshoogte zandbak, waar kinderen hun fantasie in kwijt kunnen, zelf landschappen, vormen, figuren enz. 
- een rustige zithoek ontwerpen, kinderen die graag even rustig willen zitten, maar toch graag buiten zijn
- ....






Maandpunten en cultuur

Ben Correct

Elke maand staat hij er weer, Ben Correct. De school zorgt ervoor dat de maandpunten duidelijk overkomen bij alle leerlingen. Maandelijks is er een korte voorstelling van Ben(gespeeld door leerkracht). Ben wil aan de kinderen laten zien dat ook hij niet altijd perfect is. Maar Ben wil wel dat iedereen samenwerkt, elkaar helpt enzovoort.


Schoolkoor

Een nieuw initiatief dat volgende week van start gaat is het schoolkoor onder begeleiding van twee leerkrachten. Iedereen die graag mee doet, mag samen zingen. Niet alleen zingen is belangrijk, maar hier en daar een beweging aan koppelen, kan speelser zijn en worden.


Verjaardagen

Vier je verjaardag in stijl. Kies je outfit, je lievelingsstoel en zet een muziekje op naar keuze. De kinderen uit het eerste leerjaar verjaren heel graag, hoe zou jij zelf zijn?

 

Op deze school vergeten ze jouw verjaardag niet! Elke maand wordt er een verjaardagsfoto getrokken en bewerkt op de computer met een photoshop programma. Deze kan je vinden op de speelplaats.


Griezelen en Cadeaus themadagen


Ik word al bang als iemand  BOE roept. Jij ook?

Er werd met een team van leerkrachten (ik ook), een groot spel in elkaar gestoken, waarbij de kinderen een hele middag aan het bewegen waren.

De hele school werd opgedeeld in 'families', elke familie werd binnen het thema 'HALLOWEEN' benoemd. Je had de  spoken, pompoenen, zombies, heksen, skeletten, vleermuizen, spinnen en vampiers.

De bedoeling was dat zowel de kleintjes als de grotere kinderen elkaar wat konden begeleiden en helpen. Als start werd er op een plein niet ver van school 2 interactieve verhalen voorgelezen. Het ene voor 1ste-2de-3de leerjaar, het andere verhaal voor 4de-5de-6de leerjaar.

















Daarna werden er thema-gerelateerde beweging-spelletjes gespeeld op een pleintje in de buurt.

De spelletjes gingen als volgt:

Spel 1: Spinnenpotenrace
De groep wordt opgedeeld in 2 of meerdere groepjes. Eén persoon start en loopt over, terug bij de startpositie neemt hij een tweede persoon mee. Die twee lopen opnieuw samen over en nemen nadien een derde persoon mee, enz. De winnaar is de ploeg die als eerste volledig bij de eindmeet komt.

Spel 2: moerasrace
Materiaal: stukken karton
Enkele kartonnen per groep op de grond. De groep moet volledig naar de overkant geraken zonder handen of voeten op de grond.

Spel 3: zombiespel
Wanneer het spel begint, wordt er een zombie aangewezen. De rest van de spelers zijn gewone kinderen. De kinderen zeggen: Help! Help! Help! en huppelen over het terrein. De zombie rent achter de kinderen aan met zijn besmette tak, en roept: Ik ben zombie, ik ben een zombie!
Als de zombie een kind heeft getikt, dan verandert het kind in een mummie. Een mummie staat met gespreide benen en met de armen boven het hoofd en de handen tegen elkaar (dus in een driehoek). De mummie roept: Ik ben een mummie! Ik ben een mummie! Wanneer een kind onder de benen van een mummie doorkruipt, wordt de mummie weer een kind en kan hij weer meedoen aan het spel. De zombie moet proberen om dit te voorkomen, door de kindjesplaag uit te roeien.

Spel 4: Ik ruik bloed!
Voor dit spel heb je ongeveer vier kinderen nodig. Iemand wordt aangewezen als vampier. Dit kind gaat met zijn rug naar het groepje kinderen toe staan. Als hij roept: ‘Ik ruik, mogen alle kinderen lopen en bij ‘bloed’ draait hij zich heel snel om. Beweegt er nog iemand? Dan is hij af. Het spel gaat door totdat de vampier is aangetikt.

Spel 5: magische ballon
Materiaal: ballonnen
Elke groep krijgt een aantal magische ballonnen. Die ballon moeten telkens per 2 leerlingen aan de overkant geraken zonder de handen te gebruiken.  Alle ballonnen moeten aan de overkant geraken, alle leden van de groep moeten minstens 1 maal aan de beurt komen.  Valt de magische bal, moeten de twee personen die deze vast hielden, op de grond gaan zitten, de magie is tussen hen verbroken.

Spel 6: vuurbal
Materiaal: bal

Elke groep krijgt 1 (vuur)bal, ze staan in één rij naast elkaar (schouder aan schouder).  Eén persoon staat met zijn gezicht voor de groep en gooit de(vuur)bal naar speler 1, die gooit de bal terug en gaat zitten. Zo gaat dit ook voor alle andere spelers. Als iedereen gaan zitten is, wint de groep.




Daarna het grote familie-spel.
De bedoeling: verzamel een kwartet van voorwerpen, ga deze voorwerpen halen bij de andere ploegen, maar vergeet je eigen voorwerpen in jouw kamp niet te bewaken.
















---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zoals de gewoonte elk jaar komt er iemand in de periode van 6 december op bezoek.........

ja hoor, Sinterklaas en Zwarte Piet!!!

De school werkt rond deze periode rond een verhaal, dit jaar kwam Zwarte Piet logeren in de kleuterschool en had hij een naaiatelier in de lagere school.

Zwarte Piet schreef elke dag in zijn dagboek, dat werd dagelijks voorgelezen aan de leerlingen.
Ook in de turnles werkten ze rond de Sint. Zwarte Piet maakte graag piramides, eens kijken of de leerlingen dit ook kunnen...